Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ciudadanos το ποτάμι της Ισπανίας

Οι τοπικές εκλογές της Ανδαλουσίας, μιας περιοχής με πρωτεύουσα τη Σεβίλλη και με ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, έδωσε ένα δείγμα της νέας κατάστασης που θα υπάρξει στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου. Ήδη στην Ανδαλουσία τη κυβέρνηση αποτελούσαν το Σοσιαλιστικό κόμμα σε συνεργασία με την ενωμένη αριστερά και το κόμμα του Ραχοϊ ήταν αντιπολίτευση.

αλκαζαρ Σεβίλλη
Το παλάτι Αλκαζάρ στη Σεβίλλη


 Οι Ciudadanos, ένα κόμμα 9 ετών με πρόεδρο τον Άλμπερτ Ριβέρα. Έναν 35άρη δικηγόρο.   Οι Ciudadanos γεννήθηκαν το 2006 στην Καταλονία ως αντίδραση των πολιτών στα παραδοσιακά κόμματα της περιοχής, είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς, στη πρώτη προεκλογική αφίσα ο Ριβέρα εμφανίστηκε γυμνός,  «Γεννήθηκε το κόμμα σου» ήταν το σύνθημά του. «Μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων » έλεγε για να κάνει σαφή τη διαφορά του από τα άλλα κόμματα. Περίπου τα ίδια με τον αρχηγό του ποταμιού Θεοδωράκη.

Οι ψηφοφόροι του άνθρωποι με ευχέρεια στα κοινωνικά δίκτυα, κόσμος των μεγάλων αστικών κέντρων. Κόσμος που έχει δουλειά, που εξοργίζεται από τα σκάνδαλα και τη διαφθορά των δύο μεγάλων κομμάτων, άνθρωποι που πιστεύουν στην Ευρώπη, στην οικονομία της αγοράς, στο διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, στις αλλαγές με συναίνεση. Πήραν 9 από τις 109 έδρες της βουλής της Ανδαλουσίας ενώ έχουν και 2 ευρωβουλευτές.

Tο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE-A) ήρθε πρώτο με 47 έδρες, Το κόμα του Ραχοϊ πήρε 33 έδρες, οι Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας είναι η τρίτη πολιτική δύναμη της Ανδαλουσίας με 15 έδρες ενώ  η Ενωμένη Αριστερά (IULV-CA) της Ανδαλουσίας, η οποία έμεινε στις 5 έδρες.

To επόμενο εκλογικό ραντεβού των Ισπανών είναι στις 24 Μαΐου, στις δημοτικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου